Scott Allen Architecture(206) 780-1122

Offices in Seattle & Bainbridge Island, WA | Serving clients worldwide
  • This home renovation project revitalized and expanded an existing home around the themes of family living, open plan organization, and dissolving the boundaries between the inside and outside living spaces.
Northwest Family Retreat

When developing home design ideas for this remodeling project, the homeowners expressed a desire for a common area to gather as a family.  As a result, the central living area was created by gathering together the existing formal dining, living, kitchen and family room spaces into a single, expanded space that accommodates cooking, dining, entertaining, music, and relaxation into a single, open volume. The material palette was honed and balanced using honest, simple, quality materials such as concrete, Venetian plaster, steel, and solid wood. To the east, a series of oversized windows and doors creates a visually unbroken connection to a beautiful garden area featuring moving water, lush plantings and wildlife.

The home renovation building design included a second level, which houses the family’s private library as well as a home theater. The exterior palette was intentionally muted, utilizing wood siding and windows, copper, and other materials that blend into their surroundings. Reutilization of the existing house and materials, minimal site disturbance and improved overall efficiency are sustainable design strategies are features of this project.

Northwest Design Awards, Living Room, 1st Place, 2006
Featured in Trends Magazine vol. 25.1, April 2009, other publications

Powered by Cincopa WordPress plugin

This project was executed while Scott Allen was a Principal at Olson Sundberg Kundig Allen Architects (OSKA). Scott Allen, principal designer. Interiors by OSKA. Eduardo Calderon, photography.